De zomerse witte wijnen van wijnexpert Patrick!

De zomerse witte wijnen van wijnexpert Patrick!

Als ik rondwandel in onze winkel en ik mag 5 witte wijnen selecteren, is dat allereerst bijzonder moeilijk, want 5 favoriete wijnen kiezen is niet zo evident, ik heb er gemakkelijk een 10-tal.

De zomerse witte wijnen van wijnexpert Patrick!

Als ik rondwandel in onze winkel en ik mag 5 witte wijnen selecteren, is dat allereerst bijzonder moeilijk, want 5 favoriete wijnen kiezen is niet zo evident, ik heb er gemakkelijk een 10-tal.

Ik start in Spanje bij wijnhuis La Trucha. Het is een wijn die mij altijd kan bekoren. Ik ben fan van wijnen die gemaakt worden van typisch autochtone druivenrassen. Hier is dit de witte druif Albariño. We bevinden ons in het noordwesten van Spanje, in Galicië. Een boeiende wijnregio die bekend is onder Rias Baixas. De Albariño druif voelt zich hier bijzonder in zijn nopjes! We werken reeds jaren samen met José Alonso en ieder jaar verrast hij ons met zijn uiterst finesse wijnen, boordevol expressie en met een lager alcohol percentage. Een wijn met toetsen van witte perzik en bloesem, die ik graag uitschenk bij zomerse gerechten zoals bouchots mosseltjes, of bij een salade met kortgebakken tonijn.

Op een warme zomeravond, schenk ik mij graag een glaasje Oscar’s Douro Wine uit. Wijnbouwer Oscar Quevedo maakt reeds jaren port wijnen, maar door de afname van de vraag is het familiebedrijf zich gaan heruitvinden en zijn ze beginnen experimenteren met wijn, en mét succes. Ik vind het fantastisch om te zien hoe deze wijnfamilie zich aanpast aan de noden van de markt. Het is een wijn die alleen door zijn intense neus mij al doet watertanden. De blend is gemaakt van de typische druivenrasen: Gouveio, Viosinho en de Codega do Larinho.  Prijs kwaliteit is deze wijn een echte voltreffer. Voor mij de ideale dorstlesser, maar smaakt ook bij sarsuela (typisch Portugees vis gerecht). 

Viognier, mijn nummer 1 druif!
Domaine La Croix Belle maakt met zijn cuvée ‘Le Champ des Lys’ een bijzondere Viognier, die perfect ondersteund wordt door de Grenache Blanc en Sauvignon Blanc druif. Samen tillen ze de Viognier naar een hoger niveau! Ik heb ook hele mooie herinneringen aan mijn bezoek bij Françoise en Jacques Boyer. Wijnbouwers die met hart en ziel in de wijngaard werken. De warme ontvangst, gevolgd door een picknick in de mooie wijngaarden, een onvergetelijk moment. De Champ de Lys schenk ik graag bij kortgebakken langoustines, of vispapillot op de barbecue.

Waar ik ook heel mooie herinneringen aan heb, is mijn bezoek bij wijnhuis Cento Filari, gelegen in Lugana, vlakbij het Gardameer. Een prachtige wijnregio, waar witte wijn minder courant is. Tijdens ons bezoek was er ook een samenwerking met de kunstacademie uit de regio. Alle wijnvaten werden in een nieuw kleedje gestoken. Het was een magnifieke ervaring in de cave.
De Cento Filari is gemaakt van de Turbiana druif, aangevuld met wat Chardonnay. Deze witte wijn springt er voor mij uit door zijn finesse en complexiteit. Dé ideale wijn om bij de lunch te nuttigen.

Als het eens iets meer mag zijn, kies ik voor de Pernand Vergelesses ‘Les Combottes’ van wijnhuis Rapet Père & Fils. Het is een wijn waar ik iedere dag van zou kunnen genieten, maar ik kies er toch voor om dit open te doen op bijzondere momenten! Deze lieu-dit ‘Les Combottes’ haalt het niveau van een 1er Cru maar is aanzienlijk goedkoper. Het is een bijzonder elegante wijn, met veel finesse en toch ook voldoende body. Hetgeen we gewoon zijn van een topper uit de Bourgogne. We ontdekken in de finale een kleine eiktoets. Het is een wijn die op zijn best is na 3 à 4 jaar rust in de wijnkelder. Deze wijn doet het schitterend bij de gastronomische keuken maar voor mij het liefst bij een warm kreeftje.

Laat de zon in je glas schijnen.. en geniet!

Producten in dit artikel

2022 |
 Portugal
Douro
OSCAR'S QUEVEDO - WHITE 2022
Códega do Larinho, Gouveio, Arinto, Rabigato, Ferñao Peres, Viosinho
Per fles
€8,53
2023 |
 Spanje
Rias Baixas
LA TRUCHA 2023
Albariño
Per fles
€15,97
bio
2023 |
 Frankrijk
Languedoc
DOMAINE LA CROIX BELLE "Le Champ des Lys" 2023
50% Viognier, 20% Grenache Blanc, 20% Chardonnay, 10% Sauvignon Blanc
Per fles
€9,45

Misschien ook wel iets voor jou...

De winterse rode wijnen van wijnexpert Mieke!

De winterse rode wijnen van wijnexpert Mieke!

Nu de herfst volop is ingetreden en de winter in het verschiet ligt, denken we ook weer aan...
Lees meer →
Peter’s favoriete rosé wijnen.

Peter’s favoriete rosé wijnen.

Waarmee je mij het meest plezier doet als het warm zomerweer is? Een heerlijk gekoeld glaasje rosé wijn....

Lees meer →
close menu