De winterse rode wijnen van wijnexpert Mieke!

De winterse rode wijnen van wijnexpert Mieke!
Nu de herfst volop is ingetreden en de winter in het verschiet ligt, denken we ook weer aan stevige stoofpotjes, heerlijke wildgerechten en rijke kaasschotels. Culinair een heerlijke periode.
Ik stel dan ook graag mijn favoriete rode wijnen voor die het...

De winterse rode wijnen van wijnexpert Mieke!

Nu de herfst volop is ingetreden en de winter in het verschiet ligt, denken we ook weer aan stevige stoofpotjes, heerlijke wildgerechten en rijke kaasschotels. Culinair een heerlijke periode.
Ik stel dan ook graag mijn favoriete rode wijnen voor die het hierbij prima doen. 

Starten doe ik met een opmerkelijke wijn uit de Languedoc : Domaine La Croix Belle N°7 uit de Côtes de Thongue.
Dit is ontegensprekelijk de beste wijn van het domein, wordt geserveerd aan de mooiste tafels en werd bovendien reeds in 2018 uitgeroepen tot beste rode blend wijn van de Languedoc door Luxe Life Magazine.
N° 7 verwijst naar de 7 druivenrassen in de wijn: Syrah, Mourvèdre, Cabernet-Sauvignon, Grenache, Merlot, Carignan en Cinsault. Het begint al bij het openen van de fles: de geconcentreerde, complexe geuren doen je verlangen om te proeven. En de smaak stelt niet teleur: ook hier ervaar je de complexe smaken, de kruidigheid en de fijne tannines die de wijn fluweelzacht en vol maken. Een hemelse ervaring! Zeker nu kan ik deze wijn warm aanbevelen bij wild, winterse stoofpotjes en grillades.

Voor mijn tweede rode wijn blijf ik in Frankrijk en ga ik naar de Côtes du Rhône, meer bepaald in Séguret bij de getalenteerde wijnbouwer Vasco Perdigaou. Ik ben echt ”gek” op zijn meest recente aanwinst: C’est Beau Là-Haut. Uitbundig, krachtig en warm: dat is hoe ik deze wijn omschrijf. De wijngaard van 1 ha groot ligt op 450 meter hoogte, op Mont Bayon. Het uitzicht op de Dentelles de Montmirail en op de machtige Mont Ventoux is spectaculair. Vandaar ook de naam voor deze cru: C’est Beau Là-Haut. De gevarieerde bodem (kwarts, kalk, rode klei) zorgt voor een wijn met structuur en mineraliteit. Hier werd slechts één druivenras gebruikt, de Grenache, afkomstig van 55 jaar oude wijnstokken. De druiven worden met de hand geplukt op perfecte rijpheid. De fermentatie verloopt in betonnen cuves en de wijn rijpt in Franse eiken vaten gedurende 12 à 18 maand. Het resultaat is een verbluffende wijn: krachtig, complex en ondersteund door minerale tonen. Zéker inzetbaar bij rijke vleesgerechten, wildschotels of bij een gastronomische kaasplank. Een wijn met een uitzonderlijk bewaarpotentieel.

 Ik zet mijn wijntocht verder over de grenzen van Frankrijk en trek naar Spanje, mijn geliefde land.
Nummer 3 in de reeks is geworden: Mas Mallola van Bodegas Marco Abella uit de Priorat. De Marco familie is sinds de 15de eeuw aanwezig in Priorat en hun wijnen zijn een perfecte weerspiegeling van de terroir van Porrera. De typische kenmerken voor de Mallola Cru, de mooie mineraliteit en aardsheid, komen hier perfect tot uiting. Marco Abella maakt zijn wijnen met respect voor de natuur volgens de biodynamie en ook dàt ervaar je bij het proeven!
De wijn is gemaakt van 70% Garnacha, 30 % Carignan en heeft 15 maand rijping op Franse eiken vaten gekregen. De aroma’s die uit het glas stuiven zijn “overwhelming”: kers, pruim, hout en aardse tonen, uiterst complex en voortdurend in beweging. In de smaak opnieuw het rijpe fruit dat zich prachtig manifesteert. De afdronk is dan weer heerlijk zacht met rijpe tannines en blijft lang nazinderen. Een prachtige wijn die niet mag ontbreken op de feest tafel en bovenal heerlijk bij jamon ibercia! Tot slot nog een leuk detail: de etiketten werden ontworpen door de kunstenaar Josep Guinovart, ( 1927 – 2007 ) een voormalig vriend van de familie. Uniek!

Nog een Spaanse wijn waar ik helemaal weg van ben is de Valserrano Finca Monteviejo van Bodegas de la Marquesa uit Rioja Alavesa. Deze wijn heb ik onlangs opnieuw geproefd tijdens onze najaarstasting en ik kan alleen maar telkens weer respect hebben voor zo een “grootse” wijn. Bodegas de la Marquesa is een familiebedrijf en staat voor authentieke Riojawijnen. Vandaag staat de 5de generatie aan het roer. Stille getuigen van de familie saga zijn zeker de indrukwekkende kelders op het domein. Ze liggen diep onder de grond en zijn meer dan 200 jaar oud. De druiven van de Finca Monteviejo (Tempranillo, Graciano en Garnacha) komen van 70 jaar oude stokken van de gelijknamige wijngaard. De jaarlijkse productie is dan ook zeer beperkt. De wijn rijpt 18 maanden in nieuwe Franse eiken vaten van de beste kwaliteit. Ondanks zijn kracht is de wijn elegant en harmonieus met een mooie zuurtegraad, een goede structuur en een indrukwekkende lengte. Past bij alle soorten vlees bereidingen, van rood vlees over lamsvlees tot en met wildbereidingen en stoofpotjes.

Ik eindig mijn selectie tenslotte in Italië, in het prachtige Toscane met de schitterende Nerento Chianti Classico Gran Selezione DOCG van Villa Trasqua. Het Villa Trasqua landgoed ligt in het hart van Toscane en levert wijnen van een uitermate hoog niveau. Deze uitzonderlijke Gran Selezione bewijst nog maar eens dat kracht en elegantie samengaan! Gemaakt van 100% Sangiovese, afkomstig van de oudste single vineyard van het domein: Nerento en beroemd om zijn excellente kwaliteit sedert half 19de eeuw. Het is een volle en krachtige wijn met aroma’s van zwart fruit en kruiden zoals tijm en laurier en een hint van zoethout. De smaak is complex en rijk met opnieuw veel rood en zwart fruit, ronde sappige tannines maar met een uitzonderlijke elegantie en frisheid. Onlangs nog behaalde deze wijn de hoogste score van “5 grappoli” in de nieuwe editie Bibenda 2022. Nerento is dan ook een perfecte weergave van de hoogstaande kwaliteit van Villa Trasqua.

Zo, beste lezer, wijnliefhebber, ik hoop dat ik jullie zintuigen heb wakker geschud en ben ervan overtuigd dat je met één van deze wijnen zéker zal scoren aan jouw culinaire tafel.

Veel proefgenot! Mieke

Producten in dit artikel

2019 |
 Frankrijk
Languedoc
DOMAINE LA CROIX BELLE N°7 - ROUGE 2019
Carignan, Cabernet Sauvignon, Cinsault, Grenache, Merlot, Mourvèdre, Syrah
Per fles
€18,16
2021 |
 Spanje
Priorat
MARCO ABELLA MAS MALLOLA 2021
Garnacha, Cariñena
Per fles
€29,62
2018 |
 Spanje
Rioja Alavesa
VALSERRANO Finca Monteviejo 2018
Garnacha, Graciano, Tempranillo
Per fles
€42,43
Per fles
€30,28

Misschien ook wel iets voor jou...

De zomerse witte wijnen van wijnexpert Patrick!

De zomerse witte wijnen van wijnexpert Patrick!

Als ik rondwandel in onze winkel en ik mag 5 witte wijnen selecteren, is dat allereerst bijzonder moeilijk,...

Lees meer →
close menu