Bezoek aan Belgisch wijndomein Entre-Deux-Monts

Bezoek aan Belgisch wijndomein Entre-Deux-Monts
Familiedomeinen, wijnbouwers met een ziel: daar hebben wij het bij Lambrecht Wijnen voor. Tegenwoordig tref jij deze mooie wijnverhalen ook in eigen land.

Bezoek aan Belgisch wijndomein Entre-Deux-Monts

Martin Bacquaert ontvangt ons op zijn wijndomein.

Entre-deux-Monts: hoge toppen in Heuvelland

Familiedomeinen, wijnbouwers met een ziel: daar hebben wij het bij Lambrecht Wijnen voor. Tegenwoordig tref jij deze mooie wijnverhalen ook in eigen land.

Niet toevallig bracht onze nieuwsgierigheid ons dan ook recent naar het Belgische wijndomein Entre-Deux-Monts van Martin Bacquaert.

Een schitterend Belgisch wijnhuis als je het ons vraagt, dat, zoals de naam laat vermoeden, tussen ‘twee bergen’ ligt, namelijk de Rode en de Zwarteberg, gelegen in het West-Vlaamse Heuvelland.

 3 generaties, eenzelfde passie

En ja, wij hebben genoten van ons bezoek. De zon was van de partij en tijdens onze wandeling door de wijngaard nam Martin, wijnbouwer in hart en nieren, de tijd om ons met overtuiging en enthousiasme zijn wijnverhaal te vertellen. Hij liet ons een kijkje nemen achter de schermen, zijn wijnkelder bewonderen en genieten van zijn parelende en stille wijnen. De tijd viel even stil, zo zalig was dit moment.

Wanneer een wijn-passie door 3 generaties gedragen en gedeeld wordt, kan het niet anders dan uit te monden in een succesverhaal. Martin’s interesse voor wijn werd hem overgedragen door zijn papa. Die zelf de liefde voor wijn van zijn vader doorgekregen had. Na zijn studies landbouw ingenieur, ging Martin studeren aan de Université du Vin in Bordeaux en Montpellier. Met volle moed waagde hij zich nadien aan het avontuur om Belgische wijn te maken. Hij werd hierin ondersteund door vader Yves die reeds jaren ervaring had opgedaan in de aan- en verkoop van wijnen & bieren en grootvader Jean Bacquaert die een mooi perceel had liggen.

 Kwaliteit komt nooit per toeval

Uiteraard werd de ligging van het wijndomein niet zomaar gekozen. De wijngaarden situeren zich tussen de Rode Berg en de Zwarteberg in Heuvelland. De Bacquaerts plantten zowel Noord- als Zuidgeoriënteerde hellingen voor de wijnbouw. De invloed van de Noordzee maakt het weer er altijd frisser dan in het binnenland. Dat is een pluspunt dat Martin goed weet te gebruiken voor zijn parelende wijnen. Het verzekert hem van een goed gebalanceerde zuurtegraad in de druiven, waardoor er steeds een mooie fraîcheur aanwezig is in de Bacquaert Brut en de Wiscoutre Brut. De typiciteit van het terroir vormt evenzeer een belangrijke troef. In de wijngaard merkten we onmiddellijk de rode zandleem die rijk is aan ijzerzandsteen en silex. De vlotte drainage en het vermogen van de stenen om veel warmte op te nemen bij hevige zon, zorgen voor optimale omstandigheden voor de druivenranken.

Tijdens de wandeling in de wijngaard viel de achterstand in de bloei vrijwel onmiddellijk op. De koude aprildagen en de nachtelijke vorst hebben de wijnranken een maand achterstand doen oplopen.

 Verantwoord toekomstgericht

Tegelijk viel ons op hoe het wijndomein perfect is uitgerust, met onder meer twee nieuwe weerstations in de wijngaard, om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan. Door de dagelijkse metingen kunnen Martin en zijn team alles op de voet opvolgen. Zo hoeven ze niet meer preventief te sproeien tegen mogelijke ziektes maar enkel als het probleem zich voordoet.

Martin en zijn team weten het als geen andere: dé grootste uitdaging voor de komende jaren is de klimaatsverandering. Perfect anticiperen op extreme weersomstandigheden wordt hierbij cruciaal. Koudere temperaturen in het voorjaar met vorst maar ook de warme hete zomerdagen bieden de wijnbouwers zorgen. Door de hevige warmte in 2020 werd er uitzonderlijk vroeg geoogst, namelijk op 10 september. Het onvoorspelbare karakter van het klimaat blijft één van de grootste uitdagingen.

De drang om zo ecologisch mogelijk te werken is groot. Entre-Deux-Monts is dan ook vastberaden om de Carbon Footprint zo laag mogelijk te houden. Zonnepanelen liggen er al jaren, de kartonnen dozen zijn van gerecycleerd papier, de champagnefles werd ingeruild voor de crémant fles (een mindere zware fles), de gebouwen kregen extra isolatie, ook verhakselen en hergebruik van snoeihout hoort bij de inspanningen, verschillende acties in de wijngaard worden gecombineerd om verbruik van diesel te minimaliseren, enz.. Kortom, Entre-deux-Monts  streeft ernaar om in de toekomst ook zo goed als geen herbiciden meer te gebruiken.

 Na de wandeling, brak het uur van de waarheid aan: het proeven.

Martin verraste ons met een nieuwe aanwinst in het assortiment: Rosé Anaïs. Een fruitige en elegante rosé wijn op basis van de Acolon druif. De naam van de cuvée verwijst naar Martin’s vrouw Anaïs. Acolon is een kruising tussen de Lemberger druif en de Dornfelder. Door de toenemende vraag naar rode wijn koos Martin voor dit nieuwe druivenras. Deze druif is immers minder ziektegevoelig dan de Pinot Noir. Naast de mooie fruitaroma’s bieden de wijnen op basis van de Acolon een goede structuur en lengte, met een doorgaans bescheiden hoeveelheid tannine.

 De uitstekende rosé deed ons echter de vaste waarden in het gamma, namelijk de parelende wijnen, niet vergeten. Reeds jaren vallen deze wijnen van Martin immers in de prijzen. De Bacquaert Brut is het paradepaardje van het wijnhuis. Dankzij de rijping van 24 maanden ‘sur lattes’ en de reservewijn die hiervoor gebruikt wordt, verkrijgen we een absolute voltreffer. Heerlijk van smaak, boordevol complexiteit. De Wiscoutre Brut is fris, fruitig, speels met veel finesse. Een fantastisch aperitief die veel mensen kan bekoren.

De ideale zomerwijn tenslotte, een Pinot, draagt de naam ‘La Douve’ 2020. De druiven zijn afkomstig van de zuidflank in de ‘Douve-vallei’. De blend van Pinot Gris, Pinot Auxerrois & Kerner geeft een fruitige zachte witte wijn met typische aroma’s van wit steenfruit en bloesem. Prachtig gemaakt, zuiver, met veel smaak en lengte. Genieten!

Ook de Chardonnay van 2019 is bijzonder. Een wijn met perfecte balans tussen fruit, milde aciditeit en het aangename volume dankzij de vatrijping (9 maanden Amerikaanse & Franse eik).

Martin mag best fier en tevreden zijn van zijn prachtige wijnen. Zijn ambities reiken ver. Het buitenland lonkt, er is al duidelijk interesse vanuit Denemarken, Nederland en Luxemburg. Ook wordt Entre-Deux-Monts reeds gepresenteerd in La Cité du Vin te Bordeaux! Wat een bijzonder mooie erkenning is voor het Belgische wijnhuis. 

Wordt absoluut vervolgd! 

    

 

Producten in dit artikel

België
Heuvelland
BACQUAERT BRUT ENTRE-DEUX-MONTS
Chardonnay, Pinot Noir
Per fles
€25,99
België
Heuvelland
ENTRE-DEUX-MONTS WISCOUTRE BLANC DE BLANCS
Chardonnay, Auxerrois
Per fles
€20,22
2023 |
 België
Heuvelland
ENTRE-DEUX-MONTS Pinot La Douve 2023
Pinot noir, Pinot Meunier, Pinot Gris, Pinot Auxerrois
Per fles
€15,25
2022 |
 België
Heuvelland
ENTRE-DEUX-MONTS Chardonnay 2022
Chardonnay
Per fles
€16,34

Misschien ook wel iets voor jou...

Wijnexpert Colette haar 5 favoriete champagnes op een rij.

Wijnexpert Colette haar 5 favoriete champagnes op een rij.

Een glas bubbels is voor mij altijd een beetje feest: “La vie est nulle sans bulles“! Champagne drink je niet...

Lees meer →
Champagnehuis Palmer & Co wereldwijd beloond

Champagnehuis Palmer & Co wereldwijd beloond

Wat een overwinning! Champagnehuis Palmer &Co wint twee prestigieuze titels het Champagne & Sparkling Wine World Championships...

Lees meer →
close menu