Wijnexpert Colette haar 5 favoriete champagnes op een rij.

Wijnexpert Colette haar 5 favoriete champagnes op een rij.

Een glas bubbels is voor mij altijd een beetje feest: “La vie est nulle sans bulles“! Champagne drink je niet zomaar: er is het ritueel van de fles te openen, de kurk zachtjes te laten ploffen en de parelende wijn...

Wijnexpert Colette haar 5 favoriete champagnes op een rij.

Een glas bubbels is voor mij altijd een beetje feest: “La vie est nulle sans bulles“!

Champagne drink je niet zomaar: er is het ritueel van de fles te openen, de kurk zachtjes te laten ploffen en de parelende wijn in een speciaal champagneglas uit te schenken. Dan pas kan voor mij de degustatie beginnen, de ontdekkingstocht naar die unieke smaken in combinatie met de bubbels, die de frisheid extra accentueren.

Champagne drink ik graag als aperitief, puur, dat is zo genieten. Maar evengoed kun je de hele maaltijd door champagne drinken, of een glaasje nemen bij het dessert.

Mijn favoriete champagnes van het moment?

Bacquaert Brut

We mogen wel eens wat fierder zijn op onze Belgische bubbels!

Enige tijd geleden bracht ik een bezoek aan het wijndomein Entre-Deux-Monts, in het Heuvelland, gelegen tussen de Zwarteberg en de Rodeberg. Martin Bacquaert is een getalenteerde wijnbouwer met respect voor de natuur. Vol passie maakt hij zijn Bacquaert Brut, een mousserende wijn van Chardonnay en Pinot Noir druiven. Méthode Traditionelle, 30 maanden “sur lattes” en 35% van de reservewijn is gelagerd op houten vaten. En dat laat zich proeven! In de neus krijg je eerst fijne citrustoetsen en rijper pitfruit, daarna komen de aroma’s van de houtlagering naar boven. In de mond een complexe volle smaak, met een fijne mineraliteit. Geen wonder dat deze bubbels een gouden medaille kregen op de uitreiking van de Beste Belgische wijn 2021!

Gallimard Brut Blanc de Noirs

Deze Gallimard Blanc de Noirs, met zijn uitstekende prijs-kwaliteit verhouding, daar word ik blij van.

Een minder bekende maar een bijzonder boeiende regio is Les Riceys in de Aube, ten zuiden van de Champagne. Het familiebedrijf Gallimard maakt er een Cuvée de Réserve “Blanc de Noirs”, van 100 % Pinot Noir druiven. Vandaar de prachtige kleur met lichtroze tint. In de neus vallen de aroma’s van klein rood fruit meteen op, naast de klassieke champagne-aroma’s. Wanneer je proeft krijg je de sappigheid van dit fruit in harmonie met verfijnde zuren – een perfect evenwichtige champagne! Ik bewaar steevast een fles in mijn ijskast voor een onverwacht moment.

Billecart-Salmon Blanc de Blancs

In de champagne laat ik mij graag verleiden door een “Blanc de Blancs”. Gevinifieerd van 100% Chardonnay druiven wordt dit type champagne vaak omschreven als de meest verfijnde, vrouwelijke en elegante. Billecart-Salmon slaagt daar helemaal in! De druiven komen enkel uit de Grand Cru gebieden van de Côte des Blancs en de champagne rijpt een 5-tal jaar in de kelder “sur lies”. In het glas resulteert dit in fijne bubbels en een overweldigende neus van brioche en citrusvruchten. In de mond krijg je een fluweelachtige sensatie, volle smaak met een zeer lange afdronk. Wat een klasse!

Leclerc Briant 1er Cru Extra Brut

Recent mocht ik deelnemen aan een unieke champagneproeverij van Leclerc Briant. Ik was meteen verkocht: puur natuur in mijn glas!

Goede wijnbouw start bij een gezonde bodem, zoveel is duidelijk. Zelf tuinier ik ook biologisch. Maar in de jaren vijftig was dit een uitzondering in de Champagnestreek. Leclerc Briant is een van de pioniers in de biologische en biodynamische wijnbouw. Hij hanteert zijn filosofie over de hele lijn van het productieproces, en dat uit zich heel duidelijk in champagnes met karakter, intense expressie en diepgang. De missie van dit champagnehuis is volledige transparantie naar de consument toe. Op de fles vind je dan ook alle technische gegevens terug zoals oogstjaar, botteljaar, druivenrassen, dosage, …

Deze Brut 1er Cru heeft een fijne neus van brioche, geroosterde nootjes en een ziltige toets. In de mond krijg je een volle impressie die mooi ondersteund is door een pure frisheid. Een heerlijke champagne, die ik zou aanraden om te serveren als aperitief, bij kreeft of bij romige kazen.

Leclerc Briant “Abyss”

Van een revelatie gesproken!

Nabij het eiland Ouessant, waar het Kanaal en de Golf van Biskaje samenvloeien, werd Abyss van Leclerc Briant geboren. De creatie van een wijnbouwer met Bretoense roots die de beste eigenschappen van de zee en het land wil samenbrengen. Na de botteling laat hij Abyss 12 maanden op 60 meter diep op de zeebodem rijpen – heel bijzonder! De zachte deining op de koele en donkere zeebodem geeft deze champagne een uniek karakter. Alleen al de fles openen, met al die schelpenrestjes, is een avontuur op zich. In de neus krijg je geuren van appel, kweepeer en een kruidige toets, in de mond proef je zachte citrus in combinatie met ziltigheid. Dit geeft de champagne de perfecte mineraliteit, die je nog kunt versterken door er bijvoorbeeld oesters of kaviaar bij te serveren.

Abyss was voor mij een echte revelatie! De pure en complexe smaken in combinatie met de rijping op de zeebodem zijn werkelijk uniek.

Aan deze champagne hangt uiteraard een prijskaartje – reserveer hem voor een bijzonder feestelijk moment, in gezelschap van je familie, een dierbaar iemand of je geliefde.


Producten in dit artikel

België
Heuvelland
BACQUAERT BRUT ENTRE-DEUX-MONTS
Chardonnay, Pinot Noir
Per fles
€25,99

Misschien ook wel iets voor jou...

Peter’s favoriete rosé wijnen.

Peter’s favoriete rosé wijnen.

Waarmee je mij het meest plezier doet als het warm zomerweer is? Een heerlijk gekoeld glaasje rosé wijn....

Lees meer →
Bezoek aan Belgisch wijndomein Entre-Deux-Monts

Bezoek aan Belgisch wijndomein Entre-Deux-Monts

Familiedomeinen, wijnbouwers met een ziel: daar hebben wij het bij Lambrecht Wijnen voor. Tegenwoordig tref jij deze mooie wijnverhalen...
Lees meer →
close menu